måndag 13 juli 2015

Dramatik vid Hovenäset

Tjugo optimister är på väg mot mållinjen. Det är en lång kryss, och på vägen ska de passera ett sista märke. Det är en djungelbana, också kallad skärgårdsbana, så det gäller att ha koll på vilka bojar som ska rundas.

Helt plötsligt ligger tre seglare från allra längst bak uppe i toppen. De har missat att runda det sista märket. Seglarna i toppen ropar till dem: "Ni måste runda märket!"

Jag följer dramatiken från berget vid Klevekilens mynning i Örnefjorden. Hur ska det gå?

Juliregatta 2015

Det är Juliregatta i Hovenäset. En kär gammal tradition; åtminstone från 60-talet.

Hit åker vi varje år. Det är en av sommarens trevligaste regattorna på Bohuskusten. Alltid fint väder. Perfekta åskådarplatser – både uppe på berget och på bryggan som löper runt detsamma. Gott hembakat. Och en varierande seglats runt Lilla och Stora Furön.

Med sådana förutsättningar är det lätt att bortse från en och annan miss. Som till exempel att inte diskvalificera tre seglare som inte seglade utanför startflaggorna trots att de var i triangeln mellan startlinjen och kryssmärket efter att flagga I ("kamelskiten") har tagits ned.

Men att inte diskvalificera seglare som tar sig från botten till toppen genom att segla fel bana är en väl stor miss att ha överseende med.

Nu ropar seglarna som närmar sig mål till de tre som har förvirrat sig: "Ni måste runda märket!" Och får svar av sitt eget eko. Jag ser i kikaren att de tre seglarna reagerar, tittar sig omkring, och överväger sina alternativ.

Söt liten badplats

Bakom det knappt 10 meter höga berget som jag står på vajar en vimpel i den svaga vinden. Där nere ligger en av Bohusläns sötaste små badplatser. Den är riktig pittoresk med sin lilla bilparkering, lilla kiosk, lilla gräsmatta, lilla strand, och små klippor. Med flaggstång och allt.

Från badplatsen går en brygga runt hela berget. Halvvägs runt finns ett hopptorn som begagnats flitigt av barn och en och annan vuxen.

Seglingsledaren, Per Abrahamsson, som är född och uppvuxen här, berättar att när han var barn så sprang de över berget och hoppade rakt ut i vattnet. "Men då fanns väl inte bryggan där?", blev den häpna följdfrågan. "Joo…", svarar Per.

Sportmanship

Lika häpen som Pers berättelse gjorde mig, blev jag av att se att en av de tre seglarna, och den enda A-optimisten av de tre, fortsätta mot mål, trots att hon rimligen måstet vara medveten om att hon fuskar. De två andra, Erik Bengtsson (BKSS) och David Kylebäck (HjBK), har vänt om och seglar ned mot märket som de har missat. Det är sportmanship.

Den tredje seglaren kommer in på platsen före min äldste son. Jag frågar honom, när han liggandes intill bryggan inmundigar mat som hans mor har räckt honom, om han ska protestera. "Nä", svarar han. "Det är inte värt besväret."

Nu är det dags för det andra och sista racet. De tjugo optimisterna kommer iväg utan mankemang, och alla seglar rätt väg denna gång.

Protest!

När seglingarna är över, jollarna uppdragna, och vi hjälps åt att ta hand om två optimistseglare, så kommer David Kylebäck marscherades. "Arvid, kan du vara mitt vittne?", ropar han med bestämd röst. Han tänker protestera mot A-optimisten som genade. "Jag kan inte", svarar min son. "Jag såg det inte själv. Hörde bara talas om det."

"Jag såg det", säger hans yngre bror Erik. Inte konstigt. Han låg ju jämsides, fast på rätt kurs, med de tre som seglade fel.

Protestförhandlingar är aldrig populära, men kanske allra minst på sommarregattorna. Alla vill hem till grillen, ut till badplatsen eller vart de nu styr kosan. Men jag säger inget. Jag tycker den som ombeds vara vittne ska ställa upp. Dessutom är det en bra övning för de två gröngölingarna.

Davids mamma trodde inte det skulle bli protestförhandling. Felseglaren var ju om inte förr så efter race två medveten om att hon hade gjort fel, så rimligtvis skulle hon förklara sitt misstag själv. Men protestförhandling blev det. Och flickan diskvalificerades.

Vinnarna

Så kunde äntligen prisutdelning hållas. I optimist A vann Lukas Lindström (RÖSS), följt av Matilda Werton (LDSS) och Jennifer Öhrnell (RÅSS). I optimist B vann Hampus Andersson (LSSG), följt av Erik Rahm (LESS) och Elsa Aronsson (LESS). I optimist C vann Elin Mattsson (SFSS).

Besök på Bohus-Malmön

Resten av eftermiddagen och kvällen förflöt lika traditionsenligt som små grodor på midsommar och Kalle Anka på julafton. Först bad vid den söta lilla badplatsen. Sen färja över till Bohus-Malmön för besök hos familjen Kylebäck. Det enda som bröt mönstret var att vi inte lastade av optimistjollarna på hamnplanen.

Juliregattan i Hovenäset följs alltid av BMBK-dagen på Bohus-Malmön. Men lika säkert som att Juliregattan är varm, solig och trevlig är det att BMBK-dagen är kall, grå och… "udda" i brist på bättre ord. Så i år hoppade vi över BMBK-dagen.

Hemma hos familjen Kylebäck var det som alltid mycket trevligt. Vi var fyra familjer som umgicks, grillade och pratade. Förutom värdfamiljen och vi var det också familjen Bengtsson (BKSS) och Lindström (RÖSS). Så det blev mycket prat om segling. Men vi han också med att spela fotboll. Barnen mot vuxna. Barnen vann efter en lång och intensiv match.

Inga kommentarer: