söndag 10 augusti 2014

Pelle P Archipelago Race i KullavikKullaviks Kanot och Kappseglingsklubb (KKKK) är inte känd för sitt fikabröd. Men å andra sidan har de västsveriges publikvänligaste banområde. Och där hölls Pelle P Archipelago Race i helgen. Läs mer om regattan – som inte är döpt efter Pelle P.

Västsveriges publikvänligaste banområde

Uppe från berget väster om Kullaviks hamn har man en fantastisk utsikt. Härifrån kan man se hela KKKK:s banområde och följa allt som händer.

Om väder och vind är de rätta kan man härifrån uppleva ett visuellt och audiellt fyrverkeri. Jollarnas vita segel bildar geometriska figurer när de rada upp sig mellan märkena och skär varandras banor. Tvåmansbåtarnas undanvindssegel sätter färg på den annars så blåvita tavlan. Och ibland, när kampen är hård och vinden är den rätta, kan man också höra varje stavelse i de okvädningsord som seglarna, framförallt de äldre, urkastar sig i kampen om plats vid märkena.

Pelle P Archipelago Race 2014

Så det var med stor förväntan som jag och de delar av min familj som inte var på sjön klättrade upp i berget. Men det blev inget större audiovisuellt skådespel. Himlen var grå. Fältet utspritt. Undanvindssegel nedstoppade. Och endast ett ynka "styrbord" hördes.

Skådespelet bestod mest i att se hur vindbyarna kastade sig ned från berget där vi satt, ilade över sjön mot startbåten, och på sin väg fick ouppmärksamma seglare att kränga till eller till och med kapsejsa. Min äldste son inklusive.

Tre seglingar genomfördes för vardera RS 200 och Feva, Laser standard och radial, E-jolle samt optimist A och B. Allt enligt plan.

Optimist C skrämda på flykt

Min mellersta son var på landbacken. Han hade seglade ut till startbåten. Men vågade inte starta. Något som gällde för majoriteten av de allra yngsta seglarna. En misslyckad idé om att låta dem starta tillsammans med de stora barnen skrämde bort fem av nio seglare. Dessutom var vinden lite för oberäknelig. De fyra som ändå försökte sig på att starta med A- och B-optimister hamnade helt fel. Men med lite hjälp kom de så småningom i vart till kryssmärket och därifrån till spridningsmärket. Men sen fick de segla rakt i mål, istället för att först länsa ock kryssa som övriga. Det blev inga fler tävlingar för dem.

Underlig bana

Banan var för övrigt lite underlig. I vart fall såg den så ut uppifrån berget. Kryssmärket låg i sydväst sett från startlinjen, men vinden kom ifrån syd, i vart fall de talrika byarna. Efter kryssmärket var det meningen att seglarna skulle slöra till spridningsmärket, men det var mer en halvvind. Sen blev det en läns till en gate och en kryss tillbaka till spridningsmärket. Och därifrån en halvvind in i mål.

Resultat

Så hur gick det? Isak Rydholm (KKKK) knep första platsen i Optimist A, Christoffer Hallin (LdSS) dito i Optimist B och Carl Ferm (RÖSS) i E-jolle. Bästa Hjuvikare var Hugo Mårdbrink som kom på tredje plats i Optimist A.

Pelle P

Efter prisutdelningen lottas Pelle P kläder ut till seglarna. Medan jag står där, och ser fina plagg hitta sina ägare, så börjar jag fundera på Pelle P. Vad vet jag egentligen om Pelle P – seglarlegendaren och designikonen? Inte mycket. Så hemkommen sökte jag på webben, hittade och läste några artiklar. Och skrev ännu ett blogginlägg. Läs det!

Inga kommentarer: