söndag 18 augusti 2013

Sveriges största segelbåt siktad utanför Hjuvik

Av en slump fick jag syn på Sveriges största segelbåt utanför Hjuvik. Läs mer om henne…

En vanlig dag

Det har regnat stora delar av dagen. Mycket också. Resultatet blev rastlösa, stökiga och griniga ungar. Inte den äldste, men de två yngre. Så när regnet hade upphört och solen börjat titta fram ikväll så försökte jag locka med mig dem på en promenad. Så jag tog fram tubkikaren och läsplattan med ShipFinder, och frågade de två gnällspikarna:  “Vill ni hänga med och kolla på båtar?” Det ville de. Så kom det sig att hela familjen var på väg upp i berget mellan Hjuvik och Hällsvik.

“Pappa! Det är hundrafotaren vi har sett på TV”, ropar Arvid, den äldste sonen. Han tänkte på den 100 fot (30 meter) långa segelbåt som vi hade sett i ett avsnitt av Segling på TV4. Kunde han ha rätt? Snabbt upp med läsplattan. Klick på ShipFinder appen. Och… Jodå, “SWE11000 Sail unknown” står det på skärmen.

Hyundai-båten

Hyundai-båten är Sveriges största segelbåt. En Super Maxi 100, som mäter 100 fot (30,5 meter) i längd, 6,5 m i bredd och 40 meter i masthöjd. Den väger 35 ton, varav 13 ton är i kölen, som sticker 4,5 meter. Den kan bära ett storsegel på 290 m² och spinnaker på 700 m². Under kappsegling har båten en besättning på 25 personer.

Segelbåten byggdes 1999 på Pendennis varvet i Storbritannien. Den konstruerades av Ron Holland. Enligt Wikipedia påminner grundkonstruktionen om en Laser jolle, med brett bärande akterparti och centerbordsköl. Den planar därför mycket lätt. I hård undanvind kan båten plana på vågors nedförsbacke och då komma upp i mer än 30 knop.

Hyundai Cup 2013

Hyundai-båten deltog i gårdagens Tjörn runt, och var när jag vi såg henne på väg in till Nya Varvet i Göteborg. Sen bär det av till Nynäshamn, där Hyundai Cup 2013 avgörs den 31 augusti.

Inga kommentarer: