söndag 14 juli 2013

BMBK-dagen

Söndag den 14 juli. Vi är på väg till stenriket där Kullgrens änka en gång i tiden styrde och ställde. Stenriket är förstås Bohus-Malmön, och Kullgrens Enka var nordens största stenindustriföretag med ursprung på den bohuslänska klippön. Här ute hålls idag, den 14 juli 2013, BMBK-dagen, Bohus-Malmön båtklubbs årliga regatta. Från Hjuvks båtklubb deltar fyra optimistseglare.

Malmön

Vi kör ned för backen till Tullbodens färjeläger där linfärjan precis lägger ut. Vi har missat 09:10 turen och får vänta på nästa. Det gör inget. Solen skiner, havet glittrar och vi kommer ändå ha gott om tid när vi kommer fram till Bohus-Malmön med nästa färja.

Malmön är namnet både på den av stenbrytnig ärrade ön och fiskeläget på öns östra sida. Fiskeläget uppstod under sillprioden under 1500-talets senare hälft. Det gör Malmön till ett av de äldsta fiskelägena i Bohuslän. Förutom stenbrytning är ön känd för sina pyttar – ett småväxt folk som levde på ön fram till 1800-talets början.

Efter en halvtimmes väntan kan vi rulla på färjan, som strax därefter glider iväg. Jag tittar ut åt väster. Där kan jag nästan skymta Hovenäset där gårdagens juliregatta genomfördes.

Under överfarten, som tar tio minuter, hinner jag tänka på fjolårets BMBK-dag. Den gången hade vi och andra tillresta kommit till en tom och öde klubblokal. Först en bit fram på förmiddagen dök seglingsledaren upp och förklarade att “här på Malmön tar vi det lungt”. Så småningom genomfördes två race. Skulle det bli likadant denna gång? I år hade BMBK i vart fall sat ut rorsmansmötet till 10:30 på sin webbplats. Rorsmansmötet hölls klockan 11. På Malmön tar man det som sagt lungt.

Seglingarna

Det blåste styv bris från nordväst när första start gick. Alla optimister startade tillsammans. Banan var en enkel kryss-läns-bana mellan ett fast märke mellan Grönvik och Stora holme och ett annat vid Kalvens udde. A- och B-optimister gjorde två varv, och den enda C-optimister ett. Efter ett avbrott i land för lunch, genomfördes ytterligare en segling.

Axel Pantzare från Rådasjöns Segelsällskap (RÅSS) vann båda racen och därmed regattan. I det andra racet såg segern ut att gå till en hjuvikare. I tur och ordning ledde Arvid Barregren, Caroline Pettersson och Hugo Mårdbrink racet. Men strax före mållinjen etablerade Axel överlapp babord om Hugo och pressade upp honom så att han blev tvungen att slå någon meter före mållinjen. Hugo blev därför tvåa precis som i det första racet.

I sammanräkningen av de två racen kom Hugo två, Caroline fyra och Arvid sexa. Den fjärde Hjuvikaren var Johan Kylebäck, som normalt seglar C-optimist, men som idag valde att segla som B-optimist.

Inga kommentarer: